Janneke, Mieke en Henk    
 

Janneke begint de dag een stuk vrolijker
Janneke had moeite de dag te beginnen. Zij werd ís ochtends geroepen, maar bleef in bed liggen. Waarschijnlijk waren de ochtendhandelingen onduidelijk voor haar. Met behulp van pictogrammen heeft haar familie het ochtendritueel in beeld gebracht: opstaan, wassen, aankleden, ontbijten, tanden poetsen. Het werkte: Janneke begint de dag nu een stuk vrolijker.

Mieke geeft zelf aan wat ze wil eten
Mieke kan niet goed praten, maar ze weet wel goed wat ze wil. Bijvoorbeeld wat ze wil eten. Mieke kreeg haar eigen placemat met pictogrammen die met eten te maken hebben. Ze kan aanwijzen dat ze nog een kopje thee wil, meer brood en wat voor beleg daarop. Later kreeg ze een placemat met klittenband en plaatjes met klittenband. Nu geeft Mieke zelf aan wat ze wil eten door de bijbehorende plaatjes op de placemat te plakken.

Boodschappen gaat Henk Erik nu een stuk makkelijker af
Henk Erik doet graag boodschappen. Hij vindt het moeilijk te onthouden wat hij allemaal moet halen. Daarom heeft hij een fotoboekje en fotoís van allemaal levensmiddelen. Thuis bekijkt hij wat hij allemaal nodig heeft. Die fotoís neemt hij mee naar de winkel, zodat hij precies weet wat hij moet halen. Boodschappen doen gaat Henk Erik nu een stuk makkelijker af.