Voorwerpcommunicatie    
 
U wilt Mart vertellen dat het tijd is om te eten. Maar Mart begrijpt weinig van gesproken taal. Hoe laat u hem dan weten dat hij aan tafel gaat? Dat kan door middel van voorwerpcommunicatiesysteem. Voorwerpcommunicatie is communiceren met behulp van puzzels. Bijvoorbeeld met een puzzel die uit twee bij elkaar horende delen bestaat (inpuzzelen). Of met twee plaatjes die hetzelfde zijn (matchen). Een knikker die in een knikkerbaan moet, is ook een voorbeeld (overgangsvoorwerp). Dergelijke puzzels zijn verkrijgbaar bij Gerard Herder Communicatie.

Training
Voordat iemand met een verstandelijke beperking de puzzels goed begrijpt, is een training nodig. Het is raadzaam professioneel advies in te schakelen bij het opzetten van een voorwerpcommunicatie-systeem. Bijvoorbeeld een agoog of een logopedist die veel met mensen met een verstandelijke beperking werkt.

Voorbeelden
Met inpuzzelen, matchen of overgangsvoorwerpen kun je iemand vertellen waar hij of zij naartoe moet. Eenmaal daar aangekomen weet de persoon wat daar gaat gebeuren. De persoon heeft zelf zijn weg naar de juiste ruimte gevonden. Met puzzels communiceren werkt vaak beter dan de persoon aan de hand nemen en naar de juiste ruimte brengen. Dan weet hij of zij niet wat er gaat gebeuren. Daar wordt iemand misschien bang, verdrietig of boos van.

Klik hier voor een voorbeeld over inpuzzelen

Klik hier voor een voorbeeld over matchen

Klik hier voor een voorbeeld over overgangsvoorwerpen.

Klik hier voor de folder over voorwerpcommunicatie