Pictogrammen en foto's    
 

Plaatjes zeggen vaak veel meer dan woorden. En daarom zijn pictogrammen en foto’s goede hulpmiddelen in de communicatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Duidelijke pictogrammen
Een pictogram is een kleine tekening om een woord of hele zinnen te verduidelijken. Zo betekent een pictogram van een klok die tien uur aanwijst, gevolgd door een pictogram van een kop koffie bijvoorbeeld: om tien uur is het koffietijd. Er zijn zowel zwart/wit- als kleurenpictogrammen (PCS-symbolen). Gerard Herder Communicatiemiddelen biedt een gevarieerd pakket aan pictogrammen. U krijgt de pictogrammen op de gewenste grootte en eventueel gelamineerd.

Pictoverhalen brengen gebeurtenissen in beeld
Naar het ziekenhuis gaan is een spannende ervaring. Dat geldt ook voor naar school gaan. Deze en andere speciale gebeurtenissen zijn met pictogrammen uitgebeeld in de zogenoemde pictoverhalen. Bij Gerard Herder Communicatie-middelen kunt u terecht deze pictoverhalen.

Foto’s zijn veelzeggend
Niets is zo veelzeggend als een foto. Foto’s zijn dan ook een zeer goed communicatiemiddel voor mensen met een verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld om de dag in beeld te brengen. Of als ondersteuning bij een gesprek. Voor niet of moeilijk sprekende mensen kunnen fotoboeken gemaakt worden. Daarin staan foto’s van personen, plaatsen en activiteiten die belangrijk zijn voor de gebruiker. Het fotoboek is een handig hulpmiddel bij het voeren van een gesprek, het stellen van vragen of het vertellen van iets.
Een fotoboek van diverse uitstapjes of maaltijden is ook mogelijk. Door de foto die het meeste aanspreekt, aan te wijzen, kiest de gebruiker van het boek zijn favoriete uitstapje of maaltijd. De foto’s worden, indien gewenst, gelamineerd. U kunt zelf foto’s aanleveren of deze laten maken. Informeer daarvoor naar de mogelijkheden.


"Eerst werken dan koffie"


Pictoverhaal.


een foto is een goed communicatiemiddel.